• Image 01

  • Image 02

  • Image 03

  • Image 04

  • Image 05

  • Image 06

QUARTET

TV magazine of the Visegrad Four regions

Quartet is the only permanent common programme prepared and aired in all four public service TV stations of Poland, Czech Republic, Hungary and Slovakia. Currently it is broadcasting in Polish television TVP3, TVP3 Rzeszów and TVP3 Kraków, TVP Polonia, in Czech television CT, in Slovak television RTVS and in Hungarian television on DUNA and DUNA WORLD channels. Each magazine deals with one main topic presented from the point of view of particular journalists from the four countries. Countries prepare their own language versions of the programme consisting of 4 shots. Quartet magazine was awarded The International Visegrad Prize in 2015 by the Visegrad Group (V4) ministries and is supported by International Visegrad Fund. On this site you can watch Quartet’s video in 4 language versions. Meet people, places, attractions, nature, traditions of the V4 regions

Projects supported by the Visegrad FundProjects supported by the Visegrad FundThe programme includes the oldest Central European Festival of Literature: The Month of the Author's Reading in Brno, in Czech Republic. In the American State of Indiana,agriculture employees from the V4 countriesexpanded their knowledge by visiting local farmers.The Visegrad Literary Residencies project enables a joint stay and creative activitiesto four authors from V4 countries. Thanks to the support of the Visegrad Foundation, journalists from the Czech Republic, Slovakia, Hungary and Poland were able to explore the secrets of the KGB archives in Kiev. 

HUSKCZPL

We all haveour national breedsof animalsWe all haveour national breedsof animalsIn this episode we will get to know animals inherently tied to our countries. We will meet three of the seven Czech dog breeds.We will find out what a Hungarian Mangalia is. The Slovak "čuvač" is a beautiful and wise dog, very hardworking and friendly. The Polish horse, whose ancestor is a forest tarpan, serves and helps people today.

HUSKCZPL

 

Történelmi helyszínek


Öszeállításunkban arra teszünk kísérletet, hogy visszaforgassuk az idő kerekét. Olyan helyekre látogatunk, amelyek a történelmünk szempontjából fontosak, kiemelkedő jelentőségűek.  Ilyen például az austerlitzi csata helyszíne a mai Csehországban, ahol Napóleon seregei fényes győzelmet arattak az összevont osztrák-orosz haderővel szemben.  A szlovákok  legnagyobb  büszkeségei közé tartoznak  Csicsmány  festett  falú  faházikói,   ugyanakkor   számos  lengyel főúri család  Łańcut  kastélyához  kötődik. A múlt szelleme kísért a legnépszerűbb  magyar királyné, Sisi  kedvenc lakóhelyén, a gödöllői  Grassalkovich kastélyban is.
Sisi örökségeMTVA Szeged

Sisi öröksége   

Napóleon nyomábanČT Brno

Napóleon nyomában   

Fára festveRTVS Banská Bystrica

Fára festve   

Főúri gyöngyszemTVP Rzeszów

Főúri gyöngyszem   

A Visegrádi Alap támogatásával

A Visegrádi Alap támogatásával

A Nemzetközi Visegrádi Alapot 2000-ben azzal a céllal hozták létre, hogy a tagországok civil kezdeményezéseit pályázatok útján támogassák. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a kultúra, a tudomány, és a gazdaság területén szorosabb legyen az együttműködés, a Visegrádi Négyek országai között.
A Visegrádi Irodalmi Rezidens Program, egy bentlakásos ösztöndíj a Visegrádi Négyek országainak írói, irodalmárai számára. A V4  országok  agrárkamaráinak képviselői többnapos szakmai úton vettek részt az Egyesült Államok Indiana államában. Ennek keretében, Európából elsőként együttműködési megállapodást kötöttek az ottani farmerszövetséggel, az állam Farm Bureau-jával.Lengyel, szlovák és cseh újságírók látogathattak el a KGB kijevi archívumába és egykori, szigorúan titkos dokumentumokba is bepillanthattak. A Szerzői Felolvasás Hónapja, a manapság már a legnagyobbnak számító közép-európai irodalmi fesztivál, amely 2000-ben indult útjára Brünnben. 

Ősi állataink

Ősi állataink

Őshonos állatfajták szerepelnek műsorunkban, melyeket évszázadok óta, szinte változatlan formában tenyésztenek, így megőrizték ősi vonásaikat.  Az 1950-es évektől egyes háziállatok fajtái csaknem teljesen eltűntek Napjainkra azonban szerencsére felértékelődött tenyésztésük.  Példa erre a magyar mangalica, a kimondottan cseh kutyafajták, a lengyel erdei ló és a szlovák kuvasz.

Csak környezettudatosan!

Csak környezettudatosan!

Összeállításunkban olyan kezdeményezésekről számolunk be, amelyek a 21. század környezettudatos emberének szolgálhatnak követendő példákkal. Egyre népszerűbb Kassán az az üzlet, ahol minden árut, a vásárlók által hozott üvegekbe kimérve árusítanak. Megismerhetik azt a lengyel botanikust, aki a nagyvárosból egy erdőbe költözött ki, hogy teljesen önfenntartó életet élhessen. Szólunk egy veszprémi cégről, amelynek a célja, hogy minél több levetett farmert újrahasznosítson.  S végül bemutatjuk az ostravai hulladékfeldolgozó vállalat hatékony módszereit, amelyekkel a szelektív hulldékgyűjtésre ösztönzik a lakosságot.

Mert utazni jó....

Mert utazni jó....

Összeállításunk a kirándulni vágyóknak kínál útmutatást, hiszen annyi csodás látnivaló akad közel, s távol egyaránt.   A csehországi Olomouc, elsősorban  történelmi emékhelyeivel vonz, hiszen Prága után itt van a második legnagyobb csehországi műemlék-gyűjtemény.
A Balaton is sokkal több, mint kánikula idején felüdülést nyújtó víz és Krakkónak is van olyan része - a Podgórze - amely csak az utóbbi években lett népszerű az utazók körében. De sok kirándulót vonz Kassa kilátótornya, szabadidőparkja és a gyerekek által működtetett vasútja is.

A folyők sodrásában

A folyők sodrásában

Összeállításunkban folyókon hajózunk, bemutatjuk élővilágukat, a partok környezetét, s hogy mi mindent nyújtanak a vizek szerelmeseinek. Ellátogatunk Közép-Európa talán legismertebb kanyonjához, a 16 kilométer hosszú Hernád-áttöréshez, majd a Visztulán hajózva Krakkó vízi életébe pillanthatunk be.  A Tisza ezerféle arcát mutatja a kíváncsi szemlélődőnek és madártávlatból csodálhatjuk meg a csehországi Dyje folyó varázslatos természeti és épített környezetét.

Találmányokról, kutatásokról

Találmányokról, kutatásokról

A mindennapi életünket döntően befolyásoló nagy találmányok, felfedezések jelentőségét sokszor nem ismerték fel azonnal. Gondoljunk csak arra, hogy például mennyi gúny és kétkedés fogadta az első gőzmozdony vagy automobil megjelenését. Természetesen napjainkban is folynak olyan kutatások, amelyek - akár néhány éven belül - nagy hatással lehetnek életünkre.  Ilyen például a magyar fejlesztésű térburkolat, amely energiát termel, de komoly az érdeklődés  az olyan  szlovák  elektromos autók iránt is, amelyekben  hidrogén az üzemanyag.  A csehek egy újfajta, mellrák diagnosztizáló műszer fejlesztésén dolgoznak, Lengyelországban  pedig már nem is a 3D nyomtatók előállítása a slágertéma, hanem az 5D-s modelleket célozták meg.

Akik megváltoztatják a környezetüket

Akik megváltoztatják a környezetüket

Műsorunk főszereplői olyan emberek, akik sok energiát áldoznak arra, hogy megváltoztassák, jobbá, élhetőbbé tegyék környezetüket. Van, aki fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára teremt munkalehetőséget, ilyenre látunk példát Csehországban és nálunk is.  A szlovákiai Szádalmáson egy régi magtár felújítása pezsdítette fel a helyi közösség életét. Auschwitz nyomasztó emlékével szemben pedig, a lengyel kisváros 800 éves történelmi múltját igyekszik feltárni egy helytörténész.

Kreatív kisvállalkozások

Kreatív kisvállalkozások

Összeállításunk főszereplői, kreatív kisvállalkozások kiötlői és megvalósítói.  Valamennyien olyan munkába fogtak, amely amellett, hogy kihívást jelent számukra és ráadásul élvezetet nyújt, a megélhetésüket is biztosítja. Irány a szegedi Tortaművek, a cseh startup központ, egy szlovák kecskefarm, és ellátogatunk azokhoz  a lengyel fiatalokhoz is, akik 3D nyomtatásba fogtak.

Kifelé a városból!

Kifelé a városból!

A természet szépsége, a vad romantika, az állatok szeretete, vagy az ásványok csillogása - megannyi ok, arra, hogy szakítsunk  a városi élettel és a boldogulást egy tanyán, egy farmon, vagy éppen egy isten háta mögötti  házikóban  keressük. Műsorunk főszereplői olyan emberek, akiket  a sorsuk ilyen  helyre vetett  és életük értelmét a városi nyüzsgéstől távol találták meg.

A  misztikum világában

A misztikum világában

A rejtélyek és a misztikum lengi át műsorunkat, hiszen a túlvilágra távozottak titkait kutatjuk.
Nemrégiben bukkantak a váci múmiák lelet együttesére, és a tudományos vizsgálatoknak köszönhetően ma már  sorsuk és koruk is megelevenedik előttünk. Időutazásban lehet része azoknak is, akik a híres brünni csontkamrában tesznek látogatást, de egyre több titkot árul el magáról a krasznahorkai Serédy Zsófia úrnő múmiája is. A lengyel Jaroszláv városka templomának ereklyéiről szintén megemlékezünk. A rejtélyek útján, tartsanak velünk!

Művészet nagy kanállal

Művészet nagy kanállal

A művész nem a valóságot ábrázolja, hanem azt a látomást, melyet a valóság élménye kelt az emberi lélekben. Ez a többlet a művészet. Márai Sándor fogalmazott így azokról az alkotásokról, amelyek sajátos módon tükrözik vissza világunkat, vagy éppen érzéseinket. A Győrben élő üvegművész - önálló alkotásain túl - templomok üvegablakát újítja föl. A krakkói képzőművész - képregénybe illő alakjaival - édesapja nyomdokán halad. Az Ostravai Galéria remekművei messze földről vonzzák a látogatókat, míg a kassai homokképek készítője a gyerekek kézügyességét és kreativitását fejleszti. Tehát a Művészet „nagy kanállal” a Kvartettben!

Múzeumok titkai

Múzeumok titkai

Napjainkban egyre inkább jellemző, hogy a múzeumok, kiállítóhelyek újraértelmezik  a szerepüket. Fő feladatuk ugyan továbbra is a tudományos műhelymunka, a kutatás, a múlt emlékeinek gondos őrzése, de ugyanilyen fontos az is, hogy megtalálják a módot arra, hogyan tudják a kulturális értékeket,  műalkotásokat és a múlt emlékeit testközelbe hozni a látogatókkal.  A jól működő múzeumban a történelem kézzelfoghatóvá válik, erre látnak példákat mai összeállításunkban: legyen szó akár a hungarikum élményházról, a cseh hentesmúzeumról,  a krakkói történeti múzeum raktáráról,  vagy a rimaszombati  kiállítóhely rejtélyes  leleteiről.

Amatőr rekorderek

Amatőr rekorderek

Lépcsőkön ugrálás, hímes tojás készítés, francia négyes táncolás  és  ugrókötelezés – valószínűleg nem találják, ki, hogy mi a közös ezekben.  Mai összeállításunkban  csúcstartók,  csúcsteljesítményt véghez vivők a főszereplőink. Egy lengyel extrém sportoló a világ felhőkarcolóiba  ugrált föl a lépcsőkön  szuperkönnyű kerékpárjával. Hímes tojás készítésben – már ami a mennyiséget illeti - a csúcstartók, egy cseh anya és leánya. A francia négyes eltáncolásába ezreket vont be egy kassai társastáncklub, a mórahalmi ugóköteles lányok pedig pazar gyakorlataikkal ugrálták be magukat a világ élvonalába.

Őshonos fafajták

Őshonos fafajták

Őshonos gyümölcsfajtáinkat idézi fel műsorunk és azt a pótolhatatlan veszteséget, amelyet az okozott, hogy az elmúlt századokban egyre inkább kiszorultak a termesztésből. Pedig régen szinte minden kertben, sőt úton- útfélen ott magasodtak, ízletes és vitamindús táplálékot kínálva, nem szólva a feldolgozásuk számtalan lehetőségéről.  Ha kíváncsiak arra, hogy kik és miért küzdenek ma megszállottan – országhatároktól függetlenül - az őshonos gyümölcsfák visszatelepítése miatt, tartsanak velünk!

A múlt öröksége

A múlt öröksége

„A legnagyobb élő hatalom: a múlt.”  Összeállításunk mottójául  akár  Moór Gyula egyetemi rektor  gondolatait  is választhatjuk, aki  azt vallotta, hogy „.. egész kultúránk nem egyéb, mint azoknak a szellemi kincseknek  a halmaza, amelyek a múlt óriási hagyatékaként  szállnak  nemzedékről nemzedékre.”   A csehországi  Libušin nyaraló, a szolnoki Rep-tár gyűjteménye, az árvai skanzen  és a szlovák nyelvjáráskutató  öröksége, mind-mind  a  múlt egy töredékét őrzik, a jelenkor emberének. 

Határokon átívelő turizmus

Határokon átívelő turizmus

A 20. század elején az Osztrák-Magyar Monarchiában mindenki szabadon utazhatott a birodalom határain belül. A szocializmus  időszakában  a  szigorú határellenőrzés  volt jellemző  és  a határmenti térségek nem tartoztak a fejlesztendő régiók közé.  Napjainkban  a határon átívelő együttműködés a turizmus terén  intenzívebbé vált  és a több országot egybefogó idegenforgalmi programok  nagy népszerűségnek örvendenek  a turisták körében.  Erre látnak példákat mai műsorunkban.

Ahol a természet nyújtja az egészséget

Ahol a természet nyújtja az egészséget

A Kvartett, a Visegrádi Négyek közszolgálati televízióinak közös magazinja.
A természet gyógyító ereje számtalan módon megnyilvánul, csak nyitott szemmel kell járnunk. Mai műsorunkban olyan helyeket keresünk fel, amelyek lehetőséget kínálnak betegségeink leküzdésére, külső és belső harmóniánk megteremtésére. Állomásaink:  a wieliczkai sóbánya, a miskolctapolcai barlangfürdő, egy cseh füvesember birodalma és a bártfai fürdő.

Legendás helyek

Legendás helyek

Legendás, mítikus helyekre látogatunk el összeállításunkban.
A föld alatti világ csodái sokakat vonzanak  és élvezettel hallgatjuk azokat a történeteket is,
amelyek például egy hegy elnevezésére szolgálnak magyarázatul.
A minket körülvevő titokzatos világ töredékei a Kvartettben.

Élelmiszerek a régióban

Élelmiszerek a régióban

Műsorunk mottójául  a  „Keresd a helyit!”  jelmondatot is választhatnánk, ugyanis a  helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeit vesszük számba  a fogyasztók,  a termelők  és a helyi gazdaság szempontjából. Megismerhetik a híres cseh olmützi büdös sajt történetét, aztán ellátogatunk egy lengyel biopékségbe.  A szegedi paprika fogyasztása ugyan visszaesett, de hírneve a termőtájjal szorosan összekapcsolódott. Végül pedig ünnepi szlovák háztáji finomságok kerülnek a képzeletbeli asztalunkra.

Téli sportok

Téli sportok

Fürdőzés a jeges vízben, kenutúra a Hévízi lefolyón, önfeledt korcsolyázás a jégpályán.
Mai összeállításunkban a téli sportok rajongóinak különleges szenvedélyéről esik szó.

Turisztika gyermekes családodnak

Turisztika gyermekes családodnak

Összeállításunkban olyan helyekre látogatunk, ahonnan a kisgyermekes családok is élményekkel telve térhetnek haza. Ilyen például a Futura Központ Mosonmagyaróváron, ahol a természet csodái kézzel fogható közelségbe kerülnek, de a lengyelországi méhészeti skanzen is egy ismeretlen világba nyújt betekintést. A brünni víztározó és környéke a vizek szerelmeseinek a kedvenc helye, a Lomnici csúcs vidéke pedig, nemcsak a síelőknek való felfedezésre, de a kirándulóknak úgyszintén.

Ifjú zenei tehetségek

Ifjú zenei tehetségek

Olyan gyermekek és fiatalok a főszereplői a műsorunknak, akik különleges zenei tehetséggel rendelkeznek. A szakértők szerint ennek első jele a nagyfokú érzékenység a hangokra. Mozart hallása például olyan kényes volt, hogy az erős hangok és zajok szinte beteggé tették. Arthur Rubinstein már kétéves korában lelkesen hallgatta nővére zongorajátékát, de ha rossz hangot ütött le, rácsapott a kezére. Ő volt az, aki egyébként a gyermekhegedűt is széttörte, mert a hangzása nem volt megfelelő. Műsorunkból kiderül,hogyan bontogatják szárnyaikat a lengyel, a magyar, a cseh és a szlovák zenei tehetségek.

Különleges vendéglátóhelyek

Különleges vendéglátóhelyek

Összeállításunkban olyan helyekre látogatunk, ahol a vendéglátás nem a megszokott, hagyományos körülmények között folyik. A világ számos nagyvárosában léteznek már olyan kávéházak, amelyekben a kávé, üdítő és a sütemények mellett állatok társaságát is élvezhetjük. Budapesten működik  egzotikus élőlényeivel a Zoo-Cafe,  de kényeztetésre vágyó macskák a főszereplők a csehországi Brno két kávéházában is.  A szlovákiai Selmecbányán a helyiek megrőkönyödésére  teaházat nyitott egy fiatalember, a lengyelországi  Rzeszówban pedig a rendszeresen visszajáró vendégek csak hónapok múltán szembesültek azzal, hogy a vendéglő kitűnő konyháján, fogyatékkal élő munkatársak szorgoskodnak.  Tehát „vendéglátás, kicsit másképp”.

A Visegrádi Négyek „második” városai

A Visegrádi Négyek „második” városai

Debrecen, Krakkó, Brno és Kassa. Vajon mi a közös ezekben a városokban?  Sokkal több, mint gondolnánk, annál is inkább, mert a Visegrádi Négyek országainak második legnépesebb városairól van szó.  A fővárosok árnyékából kitörni vágyó települések turisztikai szakemberei elhatározták, hogy a jövőben szorosabbra fűzik kapcsolataikat, részt vesznek egymás utazási vásárain, összehangolják programjaikat, egyetemeik pedig közös kutatásokkal járulnak hozzá a négy város idegenforgalmának fejlesztéséhez.

Gasztronómiai fesztiválok

Gasztronómiai fesztiválok

Van belőle leves, sajt, meggy, hal és még számtalan féle. Kitalálták-e, hogy gasztronómiai fesztiválokról lesz szó a mai műsorunkban. Tömegek özönlenek Szegedre a szeptember eleji halászléfesztiválra, hiszen évről évre egyre nagyobb a kultusza ennek az eledelnek. Kassán legalább ötven féle levest lehet megkóstolni, a cseheknél pedig királyi étkeket készítenek a sziléziai Versailles-nak  nevezett hodicei vár közelében. És még mindig nem elég a finomságokból! Lengyel-kárpátaljai gazdasszonyok százhatvan olyan étellel rukkoltak elő, amelyek a régió ízeit varázsolják elénk. Ha nem éhesek, a műsor végére, garantáltan azok lesznek!

A levegőben

A levegőben

„Az ember soha nem elégedhet meg azzal, hogy a földön kússzék, ha igazából szárnyalni vágyik.”   Helen Keller amerikai író szavai különösen jól jellemzik a repülés szerelmeseit.
Elsőként  azoknak  a  lengyel vitorlázórepülőgép-pilótáknak a történetét ismerhetik meg, akik  mozgássérültként tolószékbe kényszerültek és egész életüket  megváltoztatta, amint önállóan repülhettek . Ezután egy csehországi hőlégballon bajnokság versenyzői vallanak  szenvedélyükről.  A második világháborús  légi csatákat idézik föl a kassai aeroklub tagjai  és egy olyan pilótával is találkozhatnak,  akinek az a munkája, hogy vezetékek nyomvonalait rendszeresen ellenőrizze  a levegőből.

Állatok, növények

Állatok, növények

Napjainkban egyre komolyabb problémát jelent, hogy a mezőgazdaságban a fiatalok többsége nem szívesen vállal munkát. Akik mégis elkötelezik magukat, új utakat keresnek: ilyen például az a lengyel gyógynövénytermesztő és a csehországi levendulaültetvényeket telepítő család, akikhez ellátogatunk. A ’Méhek a városban’ akcióhoz kapcsolódott az a szlovák házaspár, akik a Magas- Tátrában méhészkedéssel keresik a boldogulást.  De először ismerkedjünk meg azzal az apajpusztai gazdálkodóval, aki küldetésének tartja az őshonos  magyar szürke marha - nem éppen jövedelmező  -tenyésztését, szerencsére a lánya is érdeklődik a gazdasága iránt.

Világörökségi helyszínek

Világörökségi helyszínek

Több mint 40 éve született meg az UNESCO Világörökség Egyezménye. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme és azok nyilvántartásba vétele. Az egyezmény aláírásával az államok kötelezettséget vállaltak arra, hogy a világörökségi helyszíneket óvják és megőrzik a későbbi nemzedékek számára.  Mai műsorunkban  a Nógrád megyei Hollókőre, a csehországi Valtice várába, a Tokaji történelmi borvidék szlovákiai területeire és a kis lengyel fatemplomokba látogatunk el.

Sport tehetségek

Sport tehetségek

A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.  Ernest Hemingway–től származik ez az idézet, amely tökéletesen jellemzi mai műsorunk szereplőit. Legyen szó akár az olimpiai bajnok kenusról, a világbajnok vízisízőről, a judó és röplabda edzőről vagy akár  a paralimpiára készülő úszóról. Négy ország, négy történet  a sport iránti elkötelezettségről.

Különleges iskolák

Különleges iskolák

Műsorunkban olyan iskolákba látogatunk el, amelyek valamiért kitűnnek a többi hasonló intézmény közül. Ilyen például az első szlovák irodalmi gimnázium, amelyet alig 20 éve alapítottak Nagyrőcén. Náluk az újságírás alapjaival is megismerkedhetnek  a középiskolások. Az ostravai zenekonzervatóriumban az érettségi vizsga feszült pillanatait élhetjük át, a gödi Búzaszem iskolában pedig arra derül fény, hogy a hagyományok továbbéltetése miért fontos a jövő nemzedékének. Műsorunk végén a téli sportok művelőit a zakopánei sportiskolában keressük fel, ahol a végzősök számos olimpián szerepeltek sikerrel már.  

Továbbélő hagyományok

Továbbélő hagyományok

„Nemcsak nyelvében él a nemzet, de tradícióiban is”, Bálint Sándor néprajztudóstól származik ez a gondolat, amely manapság különösen időszerűnek tűnik.  Vajon hogyan lehet továbbéltetni a múlt értékeit és új hagyományokat teremteni a jövő tudástársadalmában?  Hiszen az elődök megőrzött tapasztalatát évezredeken keresztül szájról szájra, vagy éppen mozdulatról mozdulatra szűk közösségekben adták át, s ezt a jövőben más módszereknek kell átvenni. Mai összeállításunkban a hagyományokat éltető új megoldásokra láthatnak kiváló példákat a Visegrádi Négyek országaiból.

Idegenek új hazában

Idegenek új hazában

Összeállításunkban  a hazájukat valamilyen okból elhagyó, majd egy új országban otthont találó emberek életébe pillantunk bele. Megismerkedhetnek a bolgár származású színésszel, aki Csehországban óriási karriert futott be. A palesztin-szír gyökerekkel rendelkező  háziorvost,  Mindszenten övezi elismerés és szeretet. Arra is fény derül, hogy a kurd-lengyel kapcsolatok hogyan mélyültek el és a kassai vietnámi közösség tagjai mennyire összetartóak.

Értékmentés

Értékmentés

Öszeállításunkban múltunk  felbecsülhetetlen  értékeinek  megőrzéséről esik szó. 
Egy brit magazin szerint az üvegfestészet a hét ok egyike, amiért érdemes Krakkót felkeresni. Ellátogatunk  a  Magyar Filmlaborba is,  ahol a  régi  magyar filmeken kívül számos európai ország archívumának féltve őrzött kincseit mentették már meg.  Hamarosan befejeződik a kassai Dóm felújítása  és  a csehországi leletmentő régészek legújabb felfedezéseit is bemutatjuk.

Elhagyott gyerekek

Elhagyott gyerekek

Minden gyermeknek joga van szeretetben és tiszteletben felnőni. Sajnos azonban sokan vannak olyanok, akik elveszítik otthonukat, árván maradnak, vagy éppen fizikailag és érzelmileg bántalmazzák őket szüleik.  A rászorulókról  a gyermekvédelem különböző intézményei gondoskodnak.  Mai műsorunkban olyan helyekre látogatunk, ahol otthont és szeretetet nyújtanak a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekeknek. Ilyen például az Orosházi SOS Gyermekfalu  vagy egy  nevelőszülőpár akik Kassa mellett foglalkoznak a rájuk bízott gyermekekkel.  Csehországban, a "Brünni Kenguruk Egyesület" gondoskodásáról, a lengyelországi  Rzeszówban pedig egy gyermekotthon hétköznapjairól számolunk be.

Sikeres V4 projektek

Sikeres V4 projektek

Mai összeállításunkban olyan rendezvényekről számolunk be, amelyek létrehozását a Visegrádi Alap támogatta.  A szervezet célja, hogy megkönnyítse a Visegrádi Négyek országai közötti szorosabb együttműködést a kultúra, a tudomány és a sport területén. A májusban  Budapest-Győr között zajló kerékpárverseny például a legjobb sportolókat vonzotta ide a környező országokból. Krakkóban nagyszabású nép- és világzenei fesztivált, Zólyomban színházi előadásokat szerveztek a Visegrádi Alap jóvoltából. Emellett arra is mutatunk példát, hogy a műszaki egyetemek milyen kutatási témákban kerestek és találtak partnereket a pályázatok segítségével.

A fa lelke

A fa lelke

Mai összeállításunkban olyan művészekkel és mesteremberekkel találkozhatnak, akik nap mint nap a fával foglalkoznak, abból alkotnak valami maradandót és különlegeset.  Sprok Antal  a szoborbútoraival varázslatos világot teremt. A szlovák Sztányiszláv Polek  fafaragó is azt állítja, hogy beszélget a fával. De a cseh műbútorasztalosnak  ugyancsak  a munkája  a hobbija.   A lengyelországi fatemplomok száma a krempnai járásban egyre apad, mára csak négy maradt. A kulturális örökségvédők mindent latba vetnek azért, hogy ezek a műemlékek még sokáig fennmaradjanak.

Emlékek a 2. világháborúról

Emlékek a 2. világháborúról

2015-ben sorra zajlanak a megemlékezések a 2. világháború befejezésének 70. évfordulójáról. A csehországi németajkú lakosság kitelepítése Brünnből közvetlenül a háború után, ma is indulatokat vált ki a közvéleményből. Helyi fiatalok idén szervezték meg a Megbékélés menetét, amelyhez több mint ezren csatlakoztak a városban. A kassaiak ma is tisztelettel emlékeznek arra a festőművészre, aki Auschwitzban, a hírhedt Mengele doktor parancsára volt kénytelen rajzokat készíteni sorstársairól. Műsorunkban megemlékezünk Szeged bombázásáról és arról is, hogy a látogatók előtt megnyíltak az egykori  krakkói óvóhelyek kapui.

Katonák a múltból

Katonák a múltból

Napjainkban több száz olyan hagyományőrző egyesület működik, amely a különböző történelmi korokból származó katonai hagyományokat ápolja az utókor számára.  Mai összeállításunkban szlovák középkori lovagok, magyar honfoglalás kori íjászok, a cseh könnyűlovasság képviselői és első-második világháborús lengyel katonák ruházatával, fegyvereivel és korabeli harcmodorával ismerkedhetünk meg.

A szerzetesek éve

A szerzetesek éve

Ferenc pápa az idei esztendőt a megszentelt élet évének hirdette meg. A katolikus egyházfő szerint a szerzetesek éve olyan férfiakról és nőkről szól, akik felébreszthetik a világot. Mai összeállításunkban a környező országok bencés barátainak életébe pillanthatnak be, de megismerkedhetnek a redemptorista szerzetesrend egyik tagjával is.

Túrautak

Túrautak

A természet mindig tartogat meglepetést a kiránduló számára. Más oldalát mutatja napsütésben, mint esőben és más oldalát nyáron, mint télen. A túrázó előre kiszámíthatja útjának hosszát, kikeresheti az útvonalhoz közel eső forrásokat, sőt megtervezheti, hogy melyik menedékházban pihen meg. Mai műsorunkban cseh, magyar, lengyel és szlovák kirándulóhelyekre látogatunk el.

Extrém sportok

Extrém sportok

A hivatalos meghatározás szerint az extrém sport végzéséhez általában a megszokottól  jelentősen eltérő helyszín és felszerelés szükséges. Érdekességét a szokatlan élmények, az erőfeszítés, az izgalmak jelentik, ezért sokszor  veszélyes  és gondos előkészületet kíván. Mai műsorunkban az utcai akrobatika, a hegymászás, a terepmotorozás és a barlangászat művelőivel találkozhatnak.   

Hangszerkészítők

Hangszerkészítők

Hegedű, zongora, gitár, ütősök, népi hangszerek. Mai összeállításunkban olyan műhelytitkokról számolunk be, amelyek a hangszerek készítéséhez kapcsolódnak. Csupa érdekesség, csupa rejtély! 

Tradicionális és bioételek

Tradicionális és bioételek

Összeállításunkban  a gasztronómia területén kalandozunk. Ellátogatunk egy  brünni étterembe, ahol sütés és főzés nélkül kínálnak mindenféle ínyencséget. Részt veszünk egy gasztrotúrán Lengyel-Kárpátalján, megismerhetik egy szlovák sajtkészítő család történetét és az ágasvári kézműves bonbon titkaira is fény derül. 

Amatőr filmesek

Amatőr filmesek

Műsorunkban a filmes alkotók hétköznapjaiba pillantunk be.  A Makói Videóműhelyben  már 20 éve folyik  magas színvonalon a fotózás és a videózás iránt érdeklődő fiatalok képzése.  Bemutatjuk azokat a szlovák diákokat is, akik egy olyan filmes világversenyen nyertek, ahol 2 nap alatt kellett kitalálni, leforgatni és megvágni az alkotásokat. Csehországban egy nyugdíjasokból álló amatőrfilmes klubba  látogatunk el.  Összeállításunkban emellett képet kaphatnak a lengyel független film helyzetéről is.

Könyvek - számos megközelítésben

Könyvek - számos megközelítésben

Összeállításunkban  új könyvekkel és a kiadás helyzetével foglalkozunk. Elsőként azzal, hogy egy Pozsonyban élő magyar fordító elérte, hogy a Visegrádi Négyek országainak nyelvén egyszerre jelenjen meg egy kortárs regény.  Beszámolunk arról, hogy egy csehországi kiadó elsősorban a gyermekeknek szóló egyedi könyveivel hívta föl magára a figyelmet.   Szó lesz arról is, hogy egy lengyel író az egész életét annak szentelte, hogy a szecessziós építészet kimagasló alakjáról albumot jelentessen meg, de egyelőre nem talál kiadót hozzá. És végül a Szlovákiában működő  Iglói Új Kiadó történetét ismerhetik meg.

Tudomány az ember szolgálatában

Tudomány az ember szolgálatában

Összeállításunkban  az innováció a témánk. Riportjainkban  új dolgok és módszerek  bevezetését  és  kreatív ötletek sikeres alkalmazását mutatjuk be.  Szlovákiában például nemrég alkották meg a repülő autó modelljét, a csehországi Vitkovicében  pedig egy tudományt népszerűsítő központot hoztak létre az egykori vaskohó területén.   A baktériumok világában mozog otthonosan egy szegedi fizikus  és  egy újfajta  szélerőmű-típus  előnyös tulajdonságait is megismerteti velünk a lengyel tervezője.

ABOUT QUARTET

Quartet is the only permanent common programme prepared and aired in all four public service TV stations of Poland, Czech Republic, Hungary and Slovakia since 2000. Currently it is broadcast in Polish television TVP3 local TV station, TVP Polonia, Czech television CT, Slovak television RTVS and in Hungarian television MTV2, Duna TV.

There are premiere TV magazines broadcast monthly with the total timing of 26 minutes. Each magazine deals with one main topic presented from the point of view of particular journalists from the four countries. Countries prepare their own language versions of the programme consisting of 4 shots - three from the partners and one own shot.

Quartet magazine has also a common jingle, graphic design and subtitles. The televisions prepare their own language versions. Quartet magazine was awarded The International Visegrad Prize in 2015 by the Visegrad Group ministries responsible for culture. It took only 4 months to make the first idea about a common V4 magazine happen and broadcast its premiere episode.


HISTORY OF QUARTET

In autumn 1999 directors of regional TV studios of the public service televisions from Poland, Czech Republic and Hungary were invited by Marian Kleis, director of STV Kośice to meet up in Kośice. TV studio Kośice was the first one in Czechoslovakia to cooperate with the western televisions united in the CIRCOM REGIONAL association. They have been producing programmes called ALICE and later on The Wheel of life. Directors therefore wanted to use the gained knowledge and create a trans-border programme. Inevitable expert advice was provided by one of the five members of executive of CIRCOM REGIONAL Jaromir Bureś from Kośice. Then the directors general began to look for opportunities of cooperation within Visegrad Four countries. One of the very first creative suggestions was to produce a common TV Euro-magazine. The idea was developed by then a PR manager Jan Dianiśka who came up with a new programme called CARPATHIANS. Creators of the future trans-border magazine managed to organise another meeting in Szeged, Hungary in the same year. They discussed the content and a common title which was supposed to sound similar in all four languages - QUARTET.

The meeting in Ostrava, Czech Republic was attended by newly appointed national coordinators Luba Kol'ova Slovakia, Piotr Socha Poland, Vladimir Stvrtna Czech Republic and Erika Kocsor Hungary. This time their task was to choose the best common jingle from 4 versions and then the premiere QUARTET magazine could start with the new millennium. All beginnings are difficult so we were preparing 8 topics for each episode until we realised that QUARTET should rather have one common topic from 4 points of view in. In past every regional TV studio - Kośice, Banska Bystrica, Cracow, Rzeszów, Brno, Ostrava, Miskolc and Szeged used to prepare one shot for each magazine. Those were the times when all texts and TV records had to be transcribed and transmitted on BTC and sent by regular mail to the partner countries monthly. Coordinators used to pick up the shipments at customs-house and officially inform the officers about their content. The whole process was very unreliable so after 2 years of stresses to meet the broadcast deadlines we finally changed the system. A 6 minutes long shot was prepared by one studio from each country monthly so we could get deeper into the topics. Magazine composition, translations, subtitles, dubbing, completion and broadcasting has always been realised by one regional TV studio from each country.

Besides all changes of the working procedures and used technologies there has only been one personal shift. After 10 years of cooperation Hungarian National coordinator from Szeged Erika Kocsor was replaced by Zsuzsa Sari. BTC video tapes were replaced by DVC technology and 4:3 aspect ratio has changed to 16:9. After 15 years the viewers could watch the QUARTET magazines in Full HD quality and find it later in web-archives of televisions. Internet has become the biggest help for translators who do not have to come to pick up the texts from the studios because now they have e-mails.

Since foundation of The International Visegrad Fund in 2000 the QUARTET coordinators has been applying for grants to finance their work meetings twice a year in different country. They have been successful eight times and also got financial support to organise festival of regional TV studios' production called Visegrad Seal four times. QUARTET does not try to solve political problems. On the other hand this programme educates, informs and tries to bring the four nations closer together. After 17 years of regular continuous broadcast it is a rare exception in this dynamic media space


FUTURE OF QUARTET

Since the beginning of QUARTET magazine we have broadcasted almost 230 premiere episodes. Approximately 900 reports, profiles and documentaries attracted the attention of several million of viewers in the four neighbouring countries. Topics inspired by the lives of ordinary people, success, troubles and their solutions, economy, education, science, culture, history, ecology, sport or various natural places of interest, these are the universal and timeless topics with the particular European character. It is mostly its thematic potential that enables QUARTET project to become a successful TV programme broadcast also on a weekly basis.

When considering concept of a new common Visegrad Four Television directors general of the public service televisions of V4 countries take QUARTET project as the main programme and example that such cooperation is possible. Connecting forces and financial sources is the way for further production and preparation of common concerts and entertainment programmes.

Social networks and social media as such are also gaining importance not only among the young viewers therefore we are trying to keep up with the times. Viewers do not have to call us anymore if they missed some information from live programme because now everything can be found in online TV archives, on our website or facebook. Last but not least International Visegrad Fund and its support is the future perspective of QUARTET project. Especially thanks to the personal meetings of creators and producers we have been able to improve the content and production of QUARTET magazine, solve troubles and even save the programme sometimes. Considering other workload we would not have been able to visit so many interesting places and personally verify the attractiveness of these places for our viewers.

To sum up the relevance of this programme was confirmed by the award of the Visegrad prize given by the ministries responsible for culture of V4 countries. It was the first time when a TV programme of all four countries was awarded this prize.

KVARTETO TEAM:
SLOVAKIA: Luba Kol'ova, Natasa Lutterova, Jozef Puchala, Leopold Henzely, Viola Oceliakova, Zsuzsa Sarkozy, Ladislav Csiky POLAND: Piotr Socha, Katarzyna Kotula, Beata Padel, Maciej Dzwigaj CZECH REPUBLIC: Vladimir Stvrtna, Nora Obrtelova, Marta Ruzickova, Krunoslav Keteles HUNGARY: Sari Zsuzsa, Kiss Monika, Szel Zsolt, Szogi Laszlo, Kajtsa Zoltan, Nagy Istvan Four different languages sound to be in a perfect harmony in this programme and we believe in QUARTET'S long future

 

Ľuba Koľová

PhDr. Ľuba Koľová
KOORDINÁTOR KVARTETA STV Kosice

Národným koordinátorom za Slovensko je PhDr. Ľuba Koľová, vedúca Redakcie národnostného vysielania košického televízneho štúdia RTVS
RTVS, štúdio Košice, Rastislavova 13, Košice t.č.: 055/7233 210,
mobil: 0905 639 910 luba.kolova@rtvs.sk

Sári Zsuzsa

SÁRI ZSUZSA
a KVARTETT KOORDINÁTORA
MTVA Szeged

A Kvartett felelős szerkesztője, Sári Zsuzsa harminc éve a Magyar Televízió munkatársa, számos magazinműsor és díjnyertes dokumentumfilm szerkesztője és rendezője.Medimédia KFT Ügyvezető igazgatók : Borbély Zsuzsa, Pató Tibor
Cím: 6722 Szeged Kosssuth L. sgt.29.
Telefonszám: +36 62 549 200
kvartett@mtva.hu
Vladimír Štvrtňa

Vladimír Štvrtňa
KOORDINÁTOR KVARTETA
ČT Ostrava

V ostravském studiu České televize pracuje řadu let. Nejvíce ho však oslovil televizní dokument. Jako dramaturg se podílel na velmi sledovaných dokumentárních cyklech, později Nevyjasněná úmrtí a na pokračování projektu pod názvem Příběhy slavných.

Česká televize Ostrava
Dvořákova 18
728 20 Ostrava 1
vstvrtna@gmail.com

Piotr Socha

Piotr Socha
koordynator Kwartet
TVP3 RZESZÓW

Dziennikarz, reporter, wydawca i autor programów w TVP. Z telewizją związany od 1992 roku. Współtworzy m.in. programy poświęcone współpracy międzynarodowej. Obecnie sekretarz programu TVP3 Rzeszów.


Telewizja Polska S.A. Oddział
w Rzeszowie
Telefon: +48 (17) 86 13 368
Fax: +48 (17) 86 13 368
piotr.socha@tvp.pl